Η ΔΙΑΣ συμμετέχει στο πανευρωπαϊκό δίκτυο EMPSA με την υπηρεσία πληρωμών IRIS

Την ένταξή της στο δίκτυο των ευρωπαϊκών συστημάτων πληρωμών για φορητές συσκευές, EMPSA, ανακοινώνει η ΔΙΑΣ Α.Ε. με την υπηρεσία IRIS Payments. Ο αριθμός των ευρωπαϊκών αγορών που εκπροσωπούνται στην EMPSA ανέρχεται πλέον σε 17.

Περισσότεροι από 1,3 εκατομμύρια χρήστες χρησιμοποιούν το IRIS Payments στην Ελλάδα, την διατραπεζική υπηρεσία πληρωμών από λογαριασμό σε λογαριασμό (account-to-account) της ΔΙΑΣ που επιτρέπει πληρωμές μέσω e/m - banking στο ηλεκτρονικό εμπόριο, άμεσες μεταφορές χρημάτων με χρήση κινητού μεταξύ φίλων και άμεσες πληρωμές σε επαγγελματίες/μικρές επιχειρήσεις και προσφέρεται από πολλές ελληνικές τράπεζες.

«Είμαστε ευτυχείς που συμμετέχουμε στην EMPSA και έχουμε την ευκαιρία να συμβάλλουμε στην ενίσχυση της διαλειτουργικότητας μεταξύ διαφορετικών συστημάτων πληρωμών στην Ευρώπη, θέτοντας τις βάσεις για περαιτέρω ενίσχυση της κυριαρχίας και της ανθεκτικότητας της ευρωπαϊκής αγοράς πληρωμών. Προσβλέπουμε σε μια εποικοδομητική και αμοιβαίως επωφελή συνεργασία, μέσω της οποίας θα λάβουμε μέρος σε καινοτόμα έργα και πρωτοβουλίες και θα εμπλουτίσουμε τις πρακτικές  και γνώσεις μας στις σύγχρονες τάσεις πληρωμών, με τελικό στόχο να αναπτύξουμε ακόμα περισσότερο τις υπηρεσίες μας. Είμαστε αποφασισμένοι να θέσουμε τα θεμέλια για μια αποδοτική συνεργασία προς όφελος του ελληνικού αλλά και ευρωπαϊκού χρηματοπιστωτικού συστήματος. Η συνεργασία μας θα οδηγήσει σε μια πιο δυναμική, σύγχρονη και αποτελεσματική πραγματικότητα στον τομέα των πληρωμών στην Ευρώπη», δήλωσε σχετικά η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ Σταυρούλα Καμπουρίδου.

Η προσθήκη της ελληνικής αγοράς πληρωμών στην πανευρωπαϊκής λειτουργικότητας πλατφόρμα παγιώνει την επέκταση της EMPSA σε 17 ευρωπαϊκές αγορές με πάνω από 90 εκ. καταναλωτές. «Όραμά μας είναι κάθε Ευρωπαίος πολίτης να χρησιμοποιεί τη λύση πληρωμής της προτίμησής του σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η επιτυχία των εγχώριων “πρωταγωνιστών” που καταγράφουν επιτυχημένη πορεία ανά την Ευρώπη μάς ωφελεί όλους. Με μεγάλη μας χαρά καλωσορίζουμε την Ελλάδα, έναν από τους πλέον δημοφιλείς ταξιδιωτικούς προορισμούς για τους Ευρωπαίους. Από τη διαλειτουργικότητα των πληρωμών επωφελούνται εξίσου οι Ευρωπαίοι ταξιδιώτες, οι εγχώριοι έμποροι και οι τράπεζές τους (issuing και acquiring)», δήλωσε ο Πρόεδρος της EMPSA, κ. Christian Pirkner.

Οικοδομώντας ένα αυτόνομο πανευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών από τη βάση

Η προσέγγιση της EMPSA για τη δημιουργία ενός επεκτάσιμου συστήματος πληρωμών σε ολόκληρη την Ευρώπη βασίζεται στη σύνδεση των υπαρχόντων εθνικών συστημάτων πληρωμών μέσω φορητών συσκευών. Αυτή η προσέγγιση από τη υφιστάμενη βάση επιτρέπει τη δημιουργία ευρωπαϊκής κυριαρχίας πληρωμών χωρίς να χρειάζεται να δημιουργηθεί νέα υποδομή από την αρχή. Ακόμη πιο σημαντικό, οι εθνικοί πρωταθλητές πληρωμών μέσω κινητού μπορούν να συνεχίσουν να επικεντρώνονται στις ανάγκες των πελατών τους και να δημιουργούν τοπικές περιπτώσεις χρήσης για αυτούς ενώ γίνονται διαλειτουργικοί σε όλη την Ευρώπη. «Η διαλειτουργικότητα των ευρωπαϊκών συστημάτων πληρωμών θα ενισχύσει τον ρόλο της Ευρώπης ως οικονομικής δύναμης, καθώς ένα αυτόνομο και ανεξάρτητο ευρωπαϊκό σύστημα πληρωμών θα μπορεί να ανταπεξέλθει στις εξωγενείς πιέσεις με μεγαλύτερη ανθεκτικότητα και ευελιξία. Από τις καινοτόμες λύσεις μας, δεν επωφελούνται μόνο οι ευρωπαϊκές τράπεζες αλλά, πολύ περισσότερο, οι έμποροι και οι καταναλωτές» καταλήγει ο κ. Pirkner.

***

Σχετικά με τη DIAS Α.Ε. και το IRIS Payments:

Η εταιρεία ΔΙΑΤΡΑΠΕΖΙΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ Α.Ε. με τον διακριτικό τίτλο ΔΙΑΣ Α.Ε. αποτελεί κόμβο των μεταφορών πίστωσης και πάγιων εντολών στην Ελλάδα και έχει αναπτύξει και είναι υπεύθυνη για τη λειτουργία του συστήματος πληρωμών ΔΙΑΣ, μέσω του οποίου διακινούνται και εκκαθαρίζονται ηλεκτρονικά διατραπεζικές πληρωμές σε ευρώ τόσο εντός της χώρας όσο και διασυνοριακά. Στο σύστημα πληρωμών της ΔΙΑΣ συμμετέχουν τα περισσότερα πιστωτικά ιδρύματα, ιδρύματα πληρωμών και ηλεκτρονικού χρήματος της Ελλάδος και ορισμένα της Κύπρου. Παράλληλα, η διασύνδεση του συστήματος πληρωμών της ΔΙΑΣ με συστήματα πληρωμών του SEPA προσφέρει προσβασιμότητα στους Παρόχους Υπηρεσιών Πληρωμών της Ευρωζώνης.

Η ΔΙΑΣ έχει σημαντική παρουσία στις συναλλαγές «account to account». Σε συνεργασία με τις ελληνικές τράπεζες εισήγαγε στην αγορά την υπηρεσία IRIS Payments. Κατά τη διάρκεια των δύο τελευταίων ετών το IRIS ακολούθησε αξιοσημείωτα ανοδική πορεία. Ειδικότερα, τους πρώτους 11 μήνες του 2022 ο αριθμός των συναλλαγών IRIS Person-to-Person (P2P) αυξήθηκε κατά 206% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2021 και κατά  639% σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2020.

Καθώς η επικρατούσα τάση στον τομέα των πληρωμών στην Ευρώπη είναι η ανάπτυξη των άμεσων πληρωμών, η ενίσχυση του ηλεκτρονικού εμπορίου και των ψηφιακών πληρωμών, η ΔΙΑΣ Α.Ε. είναι  πεπεισμένη ότι η υπηρεσία IRIS Payments θα συνεχίσει την εντυπωσιακή πορεία της και τα επόμενα έτη.

Σχετικά με την EMPSA:

Η European Mobile Payment System Association (EMPSA) αποτελείται από 15 μέλη σε 16 αγορές της Ευρώπης, που εκπροσωπούν πάνω από 90 εκ. χρήστες, πάνω από 1 εκ. εμπόρους και εκατοντάδες ευρωπαϊκές τράπεζες. Έως σήμερα μέλη της αποτελούν οι: BAMCARD (Βοσνία και Ερζεγοβίνη), Bankart (Σλοβενία), BANCOMAT (Ιταλία), Bancontact Payconiq Company (Βέλγιο), Bizum (Ισπανία), BLIK (Πολωνία), BORICA AD (Βουλγαρία), Bluecode (Αυστρία και Γερμανία), iDEAL (Ολλανδία), MobilePay (Δανία και Φινλανδία), Plick (Ιταλία), SIBS (Πορτογαλία), Swish (Σουηδία), TWINT (Ελβετία) und Vipps (Νορβηγία). Περισσότερες πληροφορίες στο: www.empsa.org.