10th Digital Banking Forum - Σημεία ομιλίας της Στ. Καμπουρίδου

Την προοπτική να ενταθεί η δυναμική των τεχνολογικών λύσεων και υπηρεσιών πληρωμών που αναπτύσσει και διαθέτει στην εγχώρια αγορά η Διατραπεζικά Συστήματα (ΔΙΑΣ) ΑΕ, επισήμανε η Σταυρούλα Καμπουρίδου, Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ, κατά τη διάρκεια της συμμετοχής της στο πάνελ συζήτησης με τίτλο: «Οι πληρωμές αλλάζουν και στην Ελλάδα, η άποψη των παλαιών και νέων “παικτών”», στο πλαίσιο του 10th Digital Banking Forum. Συγκεκριμένα, η κα Καμπουρίδου απηύθυνε ανοικτή “πρόσκληση” προς τους acquirers, τις εταιρείες που επεξεργάζονται πληρωμές με κάρτα για λογαριασμό εμπόρων, καλώντας τους να διασυνδεθούν και σε συνεργασία με τις τράπεζες - μέλη της ΔΙΑΣ να προσφέρουν πρόσθετους τρόπους ηλεκτρονικών πληρωμών στην αγορά.

Η Διευθύνουσα Σύμβουλος της ΔΙΑΣ ΑΕ υπογράμμισε το ενδιαφέρον της εταιρείας για την περαιτέρω ανάπτυξη των Account-to-Account (Α2Α) πληρωμών στο λιανικό εμπόριο, οι οποίες αντιπροσωπεύουν το 18% της αξίας των συναλλαγών στο ηλεκτρονικό εμπόριο στην Ευρώπη. Στην Ελλάδα, η οποία ακόμη βρίσκεται σε νηπιακό στάδιο το ποσοστό αυτό είναι μικρότερο από 1% , γεγονός, ωστόσο, που υποδηλώνει ότι υπάρχουν σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης για το μέλλον. Μάλιστα, η ίδια κάλεσε τους acquirers να συμπράξουν με την ΔΙΑΣ, συνδεόμενοι, σε συνεργασία με τις τράπεζες, στο Σύστημα Πληρωμών, προκειμένου να προσφέρουν προς τους εμπόρους-πελάτες τους πρόσθετους τρόπους πληρωμών, μέσω της ένταξης διατραπεζικών λύσεων. «Η συγκυρία είναι κατάλληλη για να δοθεί και στην Ελλάδα η λύση του Α2Α ως ένα κοινά αποδεκτό εναλλακτικό μέσο πληρωμής για τους εμπόρους. Απώτερο ζητούμενο είναι ο περιορισμός της χρήσης των μετρητών στο φυσικό σημείο, το οποίο με τη σειρά του θα επιφέρει σημαντικά οφέλη, όπως λ.χ. την ενίσχυση των φορολογικών εσόδων, τον εξορθολογισμό του κόστους των πληρωμών, την ενίσχυση της ασφάλειας και καινοτομίας κ.ά. Η ΔΙΑΣ αποτελεί Hub σύνδεσης των πληρωμών ολόκληρου του χρηματοπιστωτικού συστήματος, διαθέτει μια εθνική λύση, εκφράζει την βούλησή της για συνεργασία και επιθυμεί ανάλογο ενδιαφέρον να επιδειχθεί από την πλευρά των εταιρειών που επεξεργάζονται πληρωμές με κάρτα για λογαριασμό ενός εμπόρου, προς όφελος του συνόλου των εμπλεκομένων μερών».

Έντονα ανοδικά μεγέθη συνολικά για την ΔΙΑΣ ΑΕ κατά την τελευταία 3ετία

Παράλληλα, η Σταυρούλα Καμπουρίδου ανέφερε πως κατά την τελευταία διετία έχει μεταβληθεί πλήρως το τοπίο των payments στην χώρα μας, με την είσοδο διεθνών PayTech, την ανάδυση εγχώριων εταιρειών που με τη σειρά τους ανέπτυξαν σειρά από in-house λύσεις και το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον, προερχόμενο από το εξωτερικό με τις αντίστοιχες συμπράξεις. Στο τοπίο αυτό η ΔΙΑΣ κινήθηκε με ιδιαίτερα εντυπωσιακά αποτελέσματα, ιδιαίτερα αναφορικά με το IRIS Person to Person (P2P), καθώς κατάφερε να πολλαπλασιάσει x30 φορές το πλήθος συναλλαγών πενταμήνου (Ιανουαρίου-Μάϊου) στο διάστημα 2020-2023 (από 200.000 το 2020 σε περίπου 6 εκατομμύρια συναλλαγές φέτος). Στο ίδιο προϊόν οι χρήστες από 700.000 το 2021, σήμερα ανέρχονται σε 1,7 εκατομμύρια, με τον αριθμό εγγραφής των νέων χρηστών να παραμένει σταθερός πλέον στους 60.000 σε μηνιαία βάση και με στόχο την υπέρβαση των 2 εκατομμυρίων χρηστών έως το τέλος του 2023. Συνολικά, τα μεγέθη της ΔΙΑΣ ΑΕ κινούνται με διψήφια ποσοστά αύξησης και φέτος, για 3η συνεχόμενη χρονιά.

«Πρόκειται για δεδομένα που δεν προέκυψαν, απλά, αλλά αντιθέτως εδράζονται στην ενίσχυση της εξωστρέφειας της Εταιρείας, την προσεκτική καταγραφή, ανάλυση και υλοποίηση των τάσεων της διεθνούς και Ευρωπαϊκής αγοράς πληρωμών και φυσικά την ανάπτυξη σχέσεων αγαστής συνεργασίας και εμπιστοσύνης με τους stakeholders του χρηματοπιστωτικού τομέα», όπως υπογράμμισε η Σταυρούλα Καμπουρίδου.